-Kunnskap gjør verden bedre og mer tolerant, mener Siham. Selv drar hun til Frankrike for å få mer kunnskap og for å kunne bygge ned fordommer i fremtiden.

Det er ikke alle MiFA-Pilotene som har tid til å blogge selv om de har lyst til å formidle noe på bloggen vår. Derfor har vi i MiFA bestemt oss for å intervjue noen av elevene våre. Først ute er Siham fra 3. klasse på Elvebakken videregående skole.

Skal du studere etter videregående skole?

Ja, jeg skal studere økonomi og administrasjon på Universitetet i Toulouse i Frankrike.

Hvorfor ønsker du å studere akkurat det, akkurat der?

Vi hadde en studieorienteringsdag på skolen, hvor en av studentene snakket om akkurat denne studieretningen på akkurat den skolen. Og det var midt i blinken for meg. Jeg liker den typen matte som studiet innebærer og jeg vil teste ut næringslivet. Jeg ønsker å få en smakebit på hvordan markedet fungerer i praksis.

Noe du ser fram til ved Frankrike?

Ja, varmen og maten.

Hva syns foreldrene dine om dette?

Jeg pratet lenge om det med moren min. Hun ble litt sjokkert. Studiet varer i fire år, og Frankriket er langt hjemmefra, så det er ikke bare bare. Men vi kom til en enighet om det, siden det tross alt er snakk om høyere utdanning. Hun hadde nok likt det bedre om jeg ble i Oslo, men da hadde jeg ikke kommet til å få de samme erfaringene som jeg vil få nå.

Hvordan er det å forlate tryggheten i Norge, med familie og venner i nærheten?

Det blir nok litt tøft, men man må jo prøve. Dessuten går jo tiden fort. Jeg gleder meg absolutt.

Hvordan vil du beskrive din tid som MiFA-Pilot?

Jeg har møtt mange herlige mennesker og lært mye som jeg tok for gitt tidligere. Ting jeg setter mye mer pris på nå.

Hva ville du sagt hvis du møtte en elev som vurderer å søke på MiFA-Pilot i fremtiden?

Jeg har allerede møtt elever her på Elvebakken som jeg har anbefalt å melde seg på. Det er en god erfaring å ta med seg videre i livet. Ikke bare i jobb, men også i privatlivet. Du får en bedre forståelse for hvordan menneskene rundt deg tenker og hvorfor.

Hvorfor mener du høyere utdanning er viktig?

Høyere utdanning gir kunnskap og kunnskap gir makt.

Kan du utdype dette?

Jo mer kunnskap du har dess mindre fordommer har du ovenfor andre mennesker.

Hvorfor er nettopp dette viktig?

Da lever man bedre. Fordommer øker misforståelser i samfunnet. Hvis mennesker hadde hatt en dialog, fått snakket ut og visst mer om hverandres kultur hadde de vært mer forståelsesfulle. Og det hadde vært mindre rasisme.

Har du opplevd fordommer og rasisme?

Ja, jeg har det dessverre.

Har du lyst til å fortelle litt om det?

På skolen er det mange som tenker at jeg er en ekstremistisk eller konservativ muslim. Noe jeg ikke er, jeg prøver om best jeg kan å tilpasse meg samfunnet. I jobbsammenheng så dømmer folk meg ut fra navnet mitt, siden det er utenlandsk. Ikke mine egenskaper. Selv om jeg ut fra utseende ofte går for å være norsk konvertitt.

Har dette noe med hijaben å gjøre føler du?

Ja. Når jeg sender inn jobbsøknader føler jeg at de ikke vil ha meg på grunn av navnet og om jeg går direkte til butikken tenker jeg de ikke vil ha meg på grunn av plagget. Og selv om jeg endrer navnet mitt vil de vel ikke ha meg når de ser at jeg kommer på intervju i hijab. Og det er jo synd. Det er mange som meg, som har gode nok kvalifikasjoner, men så får vi ikke jobb allikevel.

I en eller annen form tror jeg verden blir et bedre sted av kunnskap.