Yrjan er en tidligere pilot fra Stovner videregående skole. Etter videregående startet han på UiO for å studere informatikk. Han deler sine opplevelser fra hans første år som student, hvordan det er forskjellig fra å være en elev på videregående skole og til slutt har han tips til oss som lurer på hvordan vi skal lykkes som student.

Mitt navn er Yrjan Fraschetti, og jeg er førsteårsstudent ved Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo, der jeg går bachelor i nanoteknologi og robotikk. I dette innlegget skal jeg fortelle litt om hvordan overgangen mellom videregående og universitetet var for meg.

Å starte på studiespesialiserende etter 3 år på ungdomskolen føles for de fleste som et stort skritt videre i utdannelsen. Overgangen til mer selvstendighet og større oppgaver er overveldende i begynnelsen. Men etter endt videregående utdanning stå jeg nå ovenfor det største og antageligvis siste skrittet i den formelle utdannelsen, før jobb. Hvis jeg skal sette videregående kontra universitet i perspektiv vil jeg si at jeg gikk fra en gigantisk folkemengde i rushtrafikken på Broadway i New York, til å stå alene på månen og se ned på verden langt der borte. Sammen med all friheten universitetet gir, kan man til tider føle seg alene. De tingene man helst ville bort fra på videregående, som prøver og teite lærere som alltid maser om lekser, er de tingene du savner mest når du sitter og leser kapittel etter kapittel med pensum, og du ikke har noen å sende en klagemail til på Fronter. Den store forskjellen er at du ikke har noen som er der for å hjelpe deg hele tiden, slik som lærerne på videregående.

Vi mennesker er flinke til å tilpasse oss. Heldigvis er det et faktum etter en stund på universitetet også. Etter hvert som man kommer inn i rutiner og begynner å skjønne gangen i fagene, møter du fort dine nye venner og snart vil ting løsne. Forskjellige studentorganisasjoner arrangerer stadig fester og andre aktiviteter som er med på å gjøre studiehverdagen lettere. Dette anbefaler jeg på det sterkeste!

Mine tips til nye studenter er:

  • Go with the flow, og IKKE gi opp! Solen titter snart opp bak stablene av bøker
  • Les når du kan, for eksempel på do!
  • Planlegg dagen din, hva må du prioritere?
  • Skumles pensum på vei til universitetet, da blir det lettere å forstå.