Denne ukens studenthistorie er skrevet av en av våre tidligere piloter, Catherine fra Elvebakken videregående skole, som har nettopp startet på jussstudiene ved Universitet i Oslo. Hun forteller hvordan det er å være en jusstudent og gir tips til hvordan du kan få en litt lettere overgang fra videregående til studentlivet.

Jeg heter Catherine Nguyen og er 1.avdelingsstudent på Master i rettsvitenskap ved Universitet i Oslo sitt juridiske fakultet. I motsetning til (nesten) alle andre studier på Universitetet i Oslo holder jussen til nede på Nationaltheateret og ikke på Blindern. Dette gjør at vi er ganske atskilt fra resten av det mangfoldige studentmiljøet på universitetet.

Overgangen fra videregående til studielivet for meg har vært veldig stor. Rent faglig sett har det vært et stort steg fordi jussen er et svært krevende fag. Det blir mange timer på lesesalen og etter tretten år med skole kan det bli veldig overveldende. Man går fra det trygge og velkjente livet på videregående til en gigantisk akademisk verden uten like. Det er ikke lenger tett oppfølging og hyppige vurderingssituasjoner og man har selv ansvar for egen læring. Du blir kjent med mennesker fra ulike steder i alle aldre og det finnes utallige studentforeninger du kan engasjere deg i. I tillegg er det først nå man har mulighet til å styre sin egen hverdag, noe jeg syns er en utfordring, men også veldig befriende. På jussen er det for eksempel ingenting som er obligatorisk utenom eksamen. Som student er det derfor viktig at man har selvdisiplin til å komme seg på forelesninger og kurs når man aller helst vil sove. Engasjer deg i foreninger og gå inn i studietilværelsen med et åpent sinn. Da kan jeg garantere deg at det vil gå fint!

Mitt tips til nye studenter er:

  • Les gjennom pensum som skal gjennomgås på forelesningene i forkant. Da får man som regel mer ut av forelesningene
  • Se på studiet som en jobb. Jobb produktivt med skolen mellom 08-16. Legg deretter skolearbeidet vekk resten av dagen. Det er viktig med avbrekk, ellers blir man veldig lei.
  • Sett opp ukentlige/månedlige mål under studiet. Da slipper man å føle at man har så mye å gjøre hele tiden. Det øker også selvtilliten når man kan krysse av ting på «to do-listen».
  • Ha fokus på å løse oppgaver. Det er slik du blir testet på eksamen og ikke på hvor mange timer du har tilbrakt på lesesalen. Lag gjerne en kollokvie med dine medstudenter og løs oppgaver regelmessig.