MiFA-pilot og Hartvig Nissen-elev, Najmuddin skal snart søke høyere utdanning og har klare ambisjoner om hva han ønsker å gjøre i fremtiden. Les om Najmuddins åpenhjertige beskrivelse om hvordan mål og drømmer er helt elementære drivkrefter for å oppnå det man ønsker.

Navnet mitt er Najmuddin, men du kjenner ikke min historie. Jeg har ingen lang utdannelse. Jeg har heller ingen fancy tittel. Men jeg har «mastergrad» i livets skole og er stolt over hvor det har ført meg!

Da jeg var i Iran hadde jeg et ønske om å gå på skole. Mitt ønske ble en drøm, en drøm som mange sa var uoppnåelig, men jeg hadde en sterk og positiv følelse. En slags følelse som jeg hadde inni meg som hele tiden sa at jeg kan. For å oppnå drømmen min, måtte jeg gå fremover i stedet for å dvele ved fortiden min. Det var den holdningen som ga meg kraften til å fokusere på fremtiden og drømmen min. Etter hvert begynte jeg å treffe ukjente folk. Jeg begynte å uttrykke min mening om alt, selv om det var i strid med andres mening. Etter en periode traff jeg en hyggelig og hjelpsom dame. Det var hun som fortalte om veien til Norge.

For å oppnå drømmen min, måtte jeg gå fremover i stedet for å dvele ved fortiden min.

Da jeg kom til Norge med familien min i januar 2010, følte jeg en svært sterk ro inni meg. Da jeg begynt å gå på skole her i Oslo, følte jeg at jeg hadde oppnådd drømmen min, men jeg merket også at drømmen min har skapt et mål videre i livet. Målet mitt var og er fortsatt å ta høyere utdanning, og ambisjonen er å bli psykolog. Jeg ble uteksaminert ved norskopplæring på Sogn VGS og grunnskoleopplæring på Holtet VGS. Nå går jeg på Hartvig Nissens VGS på studiespesialiseringslinje, og jeg er stolt av meg selv og fremgangen min. På Sogn og Holtet VGS var det noen rådgivere, lærere, venner, men også nære venner, som ville at jeg skulle skifte mål. De ville at jeg ikke skulle følge målet om å bli psykolog, men jeg har bestemt meg for å studere psykologi for å bli profesjonspsykolog.

Både på Sogn og Holtet VGS traff jeg mange lærere og elever. Alle ville være den beste på alt og ville ikke gjøre noen feil. Så jeg lurte på og lurer fortsatt på. Hvis vi lærer av våre feil, hvorfor er vi redd for å gjøre feil? Jeg tenker nesten hver dag på hva ønsker jeg i livet mitt. Hva ser jeg etter? Hva har jeg fokus på? Hvordan vil jeg være? Hvordan skal jeg ha det? Heldigvis har jeg svarene og merker at alt handler om å starte med seg selv!

Mitt råd til deg; vær positiv, men også kreativ, og mal det bildet du drømmer om og ønsker å oppnå.

Foto: © UiO/Hans Fredrik Asbjørnsen