HVORDAN skal jeg få råd til den neste reisen til fjells eller til Italia? HVOR vil jeg tjene penger for å kunne ”leve livet”? HVA skal jeg drive med og leve av når jeg blir voksen? Hvordan kan jeg skaffe drømmejobben? Det du nå skal få en smakebit av, er veien til den erfaringen jeg sitter med i dag.  

Jeg har alltid vært glad i idrett, men også møte nye mennesker og lære andre kulturer å kjenne. Etterhvert kom også tiden da jeg ville tjene egne penger. Jeg er svensk og norsk. Det ble viktig da en svensk slektnings selskap skulle spille inn reklame i Norge. På intervju til jobben fortalte jeg om egenskaper man tilegner seg gjennom orientering og om mine lærdommer fra utveksling i Ghana på VGS. Ikke lenge etter fikk jeg tilbud om jobb som casting- og produksjonsassistent. Jeg takket ja, og jobbet der i fem somre.

Å være med på å skape reklamer gav meg senere innpass på TV-produksjoner i Sverige og Norge. Etter ett år med jobbing og ett år på folkehøyskole, ville jeg begynne å studere. Det ble Kultur og kommunikasjon ved UiO. Andre semester på studiene ville jeg være med i Programutvalget (PU). PU arrangerer det faglige og sosiale utenom studiene, ved hvert studieprogram på UiO. Slik som hyttetur, studietur, bedriftsbesøk, fest, og lignende. Jeg tror jeg fikk være med i PU blant annet på grunn av min arbeids- og elevrådserfaring fra VGS.

På slutten av første studieår kom stillingsutlysningen som MiFA-veileder. Jeg søkte og var så heldig å få jobben. Der får jeg satt lærdom fra studiene ut i real life. Senere fikk jeg jobb som studentambassadør. Ambassadørene er de som reiser rundt på skoler og messer, og prater om studiestedet sitt.

På den ene siden liker jeg å jakte, fiske, gå tur, vinter som sommer. På den andre siden studerer jeg kulturforståelser, hva kommunikasjon er og innebærer, og samspill mellom mennesker og samfunn. Spørsmålet ble derfor hva jeg skulle skrive bachelor om, for interessene var mange og tidvis sprikende. Jeg var innom ulike temaer før jeg kom frem til den nye revideringen av fjellvettreglene som kom våren 2016. Da fikk jeg blandet både faglig og personlig interesse. Senere fikk jeg publisert en kronikk basert på bacheloroppgaven. Det var jeg som tok initiativ og spurte DNT om dette kunne være interessant. Jeg fikk også en mail om at to kvinnelige professorer ved UiO trengte noen til et internship i selskapet sitt, der de har fokus på mennesker, klima og bærekraftig omstilling (cCHANGE). Yes, der ble det meg.

Jeg kjenner meg veldig heldig og privilegert som har fått prøvd meg i mange ulike jobber. Som du kanskje ser, så kan ulike verv og jobber få deg dit du ønsker. Selv om du ikke med en gang vet hvordan eller når. Så grip sjansen når du får den og tørr å spørre!

Studentveileder Silje