Sofie Rudberg er MiFA-veileder. Hun er 21 år gammel og studerer lektorprogrammet i realfag med hovedfag i biologi og kjemi. Jeg møter henne i lektorkroken på Realfagsbiblioteket i Vilhelm Bjerknes Hus på Blindern. Det er her Sofie bruker mye av tiden sin. Hun møter meg som med alle andre; med et stort smil om munnen.

Så hva innebærer det at du studerer lektorprogrammet?

Jeg blir lærer i realfag. Kan undervise både på videregående og ungdomsskolen, men helst på videregående skole.

Trives du med studiene?

Ja, det er et studie det er lett å trives på. Vi har jo lektorkroken er på Vilhelm Bjerknes Hus der alle samles. Her kan vi hjelpe hverandre på tvers av fag og årskull, for eksempel så kan jeg hjelpe når noen ikke er så gode i noe, også kan andre hjelpe meg med det jeg ikke er så god på. «Ikke sant, Lars?», ler hun og titter på en medstudent som sitter ved siden av. «Jeg er ikke så flink i kjemi».

Hvorfor valgte du lektorprogrammet?

Liker realfag veldig godt, også er jeg veldig glad i folk. Egner meg ikke i labben, søler og er unøyaktig, men sammen med at jeg liker mennesker tror jeg det er en god kombo. Også kan jeg si veldig mange ord på kort tid, du skulle hørt meg på Tøyen i stad, fortalte masse vitser under en innspilling.

Hva er et mest spennende faget du har tatt?

Likte best kjemi, fikk en syk mestringsfølelse, også var det en bra struktur så jeg skjønte hva jeg holdt på med selv om det er mye pugging. Det mest interessante faget er kanskje organisk kjemi eller fysiologi, klarer ikke helt bestemme meg. Fysiologi handler om hvordan kroppen og planter fungerer. Plantene var definitivt gøyest, da lærte vi hvordan planter og røtter fungerer, om symbiose og sopp, hvordan næring kommer til bladene. Vet du hvordan du kan lage en hekk?

Nei?

Om du ikke gjør noe med busken så vokser den i en trekant, men om du trimmer den så blir ikke det som vokser nederst hemmet, så da blir det en hekk!

Jeg får vel nesten gå hjem og prøve å lage meg en hekk, men hva gjør du på fritiden da?

Har nettop begynt å spille fotball for OSI (Oslo Studentidrett), også har drevet en del med ridning. Også er jeg mye med venner, spiller brettspill. Prøver å date litt. «Nei, det er egentlig en løgn», sier hun og ler. «Jeg drikker en del øl og leser til Exphil, eller at jeg leser til Exphil er egentlig en løgn og, ønsketenkning kanskje».

Er du med i noen foreninger?

Er med i OSI, Oslo Studentidrett, også møter jeg opp på bingokvelder. Det er gøy for da spiller vi bingo og vinner premier. Det er som å være på stand-up fordi vertene er utrolig morsomme, spesielt utover kvelden etter et par øl. Er også med på noen av lektorprogrammet sine foreninger.

Gøy! Hvordan var det å flytte hjemmefra?

Det var chill og digg, neida, eller jo, det var godt å flytte hjemmefra. Problemet er egentlig ikke å flytte ut, det er at du ikke skal flytte hjem igjen. Det er digg å bestemme når du skal spise og legge deg, eller om du skal legge deg i det hele tatt! Bare å forholde seg til seg selv og ikke ta hensyn andre sine planer, nei det er digg det å flytte hjemmefra egentlig.

Hvordan bor du nå da?

Jeg bor i studentbolig, i dublett på Kringsjå. Betaler bare 3600 kroner i måneden og det er inkludert strøm! Trives veldig godt der. Flyttet inn sammen med en fremmed, Ingeborg, men nå er vi soulmates. Vi gjør masse moro sammen.

Hva spiser du når du er på skolen da?

Spiser masse. Haha. Spiser en brygglunsj ca klokka ti hver dag, en dobbel espresso med kakao og melk, den koster bare 12 kroner på bunnpris. En hver dag, noen ganger to om det er helt krise. Også er brødskive med pesto og skinke tingen akkurat nå, men det varierer litt. Det spiser jeg omtrent tre ganger om dagen på campus.

Hvordan ser eksamensperioden din ut?

Leste til eksamen på Kypros nå i mai. Det er den beste eksamen jeg har levert noen sinne. Eksamen er ikke så skummelt som alle skal ha det til, den er for eksempel mye kortere enn en eksamen på videregående skole, den er jo bare tre til fire timer lang. Jeg leser bare på skolen, det har jeg bestemt meg for, blir så stressa av å lese hjemme haha.

Helt til slutt, hva er det beste med UiO, og hva er ditt beste tips til nye studenter?

UiO er en av Norges eldste institusjoner. «Nei, nå kopierer jeg manuset mitt», ler hun. Universitetet er veldig faglig sterkt, det er masse bra folk her også kan man forsvinne litt i mengden. Man forsvinner på en bra måte, men ikke blant medstudenter, også kan man være med sine folk. Det er ikke det samme som videregående med populære gjenger, alle er likestilt her. Tips til nye studenter må være at eksamen ikke er så forbanna viktig. C er en kjempegod karakter og fremtidige arbeidsgivere vil vurdere det du har gjort i studietiden mer enn karakterene dine. Rett og slett gi litt f*** og ha det gøy!

Se video om hvorfor Sofie valgte lektorprogrammet under!

Takk til Sofie for at hun forteller om sin studiehverdag! Har du noen spørsmål til Sofie er det bare å huke tak i henne på neste kurskveld. Hun forteller gjerne om studiene sine!