Misam er 23 år og studerer midtøstenstudier med arabisk. Jeg møter han på Sophus Bugges hus som tilhører det humanistiske fakultet, der Misam studerer. Misam er som vanlig «dressed to impress» og møter meg med et smil om munnen.

Så hva innebærer det at du studerer midtøstenstudier med arabisk?

Jeg studerer arabisk språk underveis, også handler det om historie og områdeforståelse av midtøsten. Man lærer språk gjennom bacheloren, samtidig som vi lærer om politisk islam, religion og historie fra religion, ulike stater og hvordan de ble til. Andre og tredje året går man dypere inn i lands historie, men vi starter med generelle fag og store temaer, som for eksempel den arabiske våren, politiske bevegelser, likestilling, familieoppbygging og lignende. Alt fra et østlig perspektiv. Så kan man spisse seg inn etterhvert. Har 40-gruppe i statsvitenskap fordi jeg har en interesse for politikk og hvordan stater blir til. Da studerer vi blant annet hva som gjør gode stater til gode stater eller ustabile stater til ustabile, og hva som egentlig ligger bak de begrepene!

Trives du med studiene?

Jeg trives veldig godt, har aldri sovnet i en forelesning. Det har skjedd før med andre studier, så kan si det er forbedring, ler han. Det er spennende, morsomt, også har vi skikkelig flinke forelesere som er engasjert i det de snakker om. Mange av de har bodd i landene og områdene de snakker om, så det blir reelle perspektiver, som er veldig nyttig for oss som studenter.

Hvorfor valgte du midtøstenstudier?

Jeg valgte feil studie først, noe jeg ikke likte helt, det falt rett og slett ikke i smak. Så ble jeg anbefalt midtøstenstudier. Det var ikke helt et bevisst valg, men leste meg mer opp om faget og fant ut at det var perfekt for meg. Det var liksom en perfekt pakke med religion, historie og språk i en bachelor. Trodde jeg måtte studere de hver for seg, men her fikk jeg alt i samme pakke.

Hva er et mest spennende faget du har tatt?

Det finnes ikke lenger, men det handlet om Libanons politiske historie. Der fikk jeg lov til å skrive om jihadistisk grupper nord i Libanon. Det kuleste med å skrive en semesteroppgave er at du får skikkelig god oppfølging til å dykke inn i temaet du brenner for, også får du muligheten til å formulere noe om det temaet og bruke all den litteraturen som eksisterer.

Er du med i noen foreninger?

Nei, er ikke med i noen foreninger! Men jobber jo med MiFA, også jobber jeg på knutepunktet. Der svarer vi på spørsmål om opptak og generelle spørsmål om UiO. Vi er den sentrale studentinformasjonen. Ellers så henger jeg mye på Blindern, har nok ikke så mye tid til foreninger etter å ha fått unna lekser og jobb og alt sånn. Prøver å spille litt fotball fortsatt, også spiller jeg sitar! Det er er en indisk gitar med 18 strenger. Man kan ikke bare ta den med og spille i lufta som en vanlig gitar, man må sitte ned. Det er ganske gøy.

Gøy! Hvordan var det å flytte hjemmefra?

Har flytta hjemmefra en gang, men nå bor jeg hjemme. Jeg studerte jus på Høgskolen i Buskerud, da bodde jeg i studentbolig med noen venner av meg. «Vi embarked on a journey, kan man jo si». Da lærte jeg å vaske klær og lage mat. Jeg var nok veldig lat da jeg bodde hjemme. Sto opp om morgenen men etter å ha bodd for meg selv våknet jeg en morgen og fant ut at «oh shit», noe må gjøres. Er veldig glad for den læringen det har vært, jeg setter nok mer pris på å bo hjemme nå. Lager mat oftere enn før, også sparer jeg jo mye penger. Det har sin sjarm å bo hjemme, selv om det er veldig deilig å ikke forholde seg til noen andre. Hjemme er det konstant bråk fordi vi er 6-7 hjemme hele tiden, så jeg trives veldig godt på bibliotekene på Blindern, der kan jeg få ro til å jobbe. Ble faktisk kastet ut av biblioteket på Georg Sverdrups en gang fordi jeg og en venn hadde konkurranse om å sitte der lengst. De skrudde av alle lysene og da var det på tide å gå.

Helt til slutt, hva er det beste med UiO, og hva er ditt beste tips til nye studenter?

Det beste med UiO er maten, uten tvil! Ikke bare er maten tilgjengelig, men man kan finne alt mulig rart. Enten det er vafler på en av kjellerne, eller kaffe for 5kr på Eilert Sundts. Man kan finne fulle pakistansk måltid på Frederikkes noen ganger. Mat er noen ganger selve motivasjonen til å komme seg på skolen haha!

Mitt beste tips må nok være: ikke vær redd for å gjøre feil, ikke bare med valg av studier, men valg av fag også. En stryk på eksamen eller utsatt eksamen er ikke verdens undergang. Det er ikke et kappløp om å bli raskest ferdig, så senk skuldrene. Du lærer underveis, og ingen er født gode studenter, det må læres.

 

Takk til Misam for at han forteller om sin studiehverdag! Har du noen spørsmål til Misam er det bare å huke tak i han på neste kurskveld. Han forteller gjerne om studiene sine!