Adrian Hasnaoui Haugen er MiFA-veileder. Han er 23 år og studerer sosialantropologi master, men har studert utviklingsstudier bachelor tidligere. Jeg møter han på Eilert Sundts Hus, der samfunnsvitenskapene hører til, for lunsj i kantina.

Så hva innebærer det at du studerer sosialantropologi master?

Det handler om å forstå mennesker, hvordan vi fungerer i et samfunn. Om det er i Norge eller andre steder er ikke så viktig, men det er interessant å forstå hvorfor vi handler som vi gjør, hva som er viktig for oss og som er med på å bygge vår verden. Vi prøver å forstå hvordan grupper møter hverandre, altså hvordan vi individer handler sammen med hverandre.

Hvorfor har du valgt å studere det?

Jeg startet på utviklingsstudier der vi så på «hvordan verden henger sammen» og hvordan ulikheter oppstår. Jeg synes det mest interessante var å forstå hvordan dette påvirket mennesker. Hvordan individer ble påvirket på bakkeplan, og da var det sosialantropologi som var nærmest. Jeg like metodene de hadde best.

Trives du med studiene?

Korte svaret: ja! Det som er utfordrende med samfunnsfag, men som også gjør det gøy, er at det er stort. Vi kan se på flyktninger i Norge eller mentale lidelser i Malawi, store og vanskelige spørsmål, men utrolig spennende. Jeg føler at man må bygge sin egen utdannelse, men i det så ligger det også mye læring. Det å klare å skape en utdannelse for seg selv med det man synes er spennende.

Hva er et mest spennende faget du har tatt?

Det må blir UTV3091, det avsluttende bacheloremnet på utviklingsstudier. Der fikk vi muligheten til å endelig bruke det vi hadde lært og samle inn data på egenhånd. Det var skikkelig bra erfaring når jeg skulle gjøre det på masternivå. Vi gjorde jo akkurat det samme, bare mye større. Det selvstendige arbeidet sammen med pensum gjorde at jeg lære masse det semesteret, også hang det fint sammen alt sammen.

Er du med i noen foreninger?

Ja, jeg har vært medlem i Samfunnsvitenskapelig Studentutvalg (forkortet SVSU) under nesten hele bacheloren min. Jeg jobbet med administrasjon og på det vitenskapelige opp mot de ansatte (dekanatet heter det), også ble jeg kjent med masse spennende forelesere og studenter i den perioden. Fikk en tilhørighet til fakultetet jeg går på gjennom det. Har også vært med i litt forskjellige utvalg og blant annet Velferdstinget, Norske Studentersamfund der jeg er i Radio Nova som er en studentradio. Alt jeg har gjort på Blindern har formet studiehverdagen min. Burde sikkert ha blitt med i Radio Nora tidligere, men man må jo ta noen valg for å ende opp der og. Trives veldig godt på universitetet fordi jeg har blitt kjent med folk. Det er fint å være et sted der du kjenner folk og ikke bare blir et nummer i rekka. Man må jo ikke henge med alle hele tiden, men er fint å kunne spise lunsj sammen med noen og ha noen å si hei til i gangene.

Har du flyttet ut hjemmefra?

Ja, det var et av de beste valgene i livet mitt! «En av romkameratene mine sitter faktisk rett der borte» ler han. Jeg bodde hjemme første delen av bacheloren min fordi jeg ikke visste om jeg skulle bli i Oslo eller ikke, men så ble jeg. Det sosiale livet eksploderte etter jeg flyttet ut og ble mye morsommere. Jeg følte et helt annet ansvar for hverdagen min, en frihetsfølelse. Jeg jobbet ved siden av studiene for å råd til å gjøre mer, men jeg følte ansvaret og ble definitivt en heltidsstudent. Trengte ikke hvile på foreldrene mine lenger, jeg måtte disponere tiden min selv. Mye av det som virker skummelt med å flytte ut er nok de beste tingene.

Helt til slutt, hva er det beste med UiO, og hva er ditt beste tips til nye studenter?

Det beste med UiO er kanskje det mange synes er litt vanskelig og. Friheten og kravet om å skape sin egen studiehverdag. Ingen leier deg til eksamen, men man får datoer og oppgaver som skal følges opp. Vil du har mer hjelp må du oppsøke det selv. Du blir ikke tvangssosialisert, men du må melde deg inn i foreninger og oppsøke ting selv. Det er en blank tavle med muligheter og du kan forme hverdagen selv, om det så er med studentradio, politikk eller teater eller hva det måtte være. Man får nok ikke den samme friheten noen gang igjen i livet.

Det beste tipset er nok å ha det gøy. Ikke stress, prøv nye ting og ikke vær redd for å gjøre feil (selv om det er klisje å si det!). Når vi tør å gjøre nye ting skjønner vi hva vi egentlig liker. De årene du har valgt å studere er ikke år du skal gjennom og bli ferdig med, men år du faktisk har til din egen disposisjon.

Takk til Adrian for at han forteller om sin studiehverdag! Har du noen spørsmål til Adrian er det bare å huke tak i han på neste kurskveld. Han forteller nok gjerne om studiene sine!