På studiet “Demokrati og rettigheter i informasjonssamfunnet” skaper de fremtidens karrierer for et samfunn som blir stadig mer teknologisk. Studiet er en kombinasjon av juss, samfunnsvitenskap og informasjonsteknologi og studiet.  Vi har intervjuet Drenusha Suka, som studerer på første året.

 

Hva jeg studerer

Jeg studerer “Demokrati og rettigheter i informasjonssamfunnet” (DRI). Ja, du leste helt riktig. Du har kanskje ikke hørt om studiet før, men for deg som kanskje har hørt om det eller for deg som lurer på hva slags studie dette er, så er dette et bachelorstudie på Universitet i Oslo. Vi holder til på det Juridiske Fakultet på Nasjonalteateret, også kalt Domus Nova. Jeg har akkurat fullført og bestått mitt første semester ved dette studiet og jeg kan ikke si noe annet en jeg virkelig ser frem til å sette meg enda mer inn i studiet. Du som videregående elev tenker kanskje, «selvfølgelig gjør du det», men du lurer kanskje på hvorfor dette studiet interesserer meg?

Du har helt sikkert vært borte i stipendsøknaden på Lånekassen som dere fyller ut elektronisk. Har du noen gang tenkt over hvor mange personopplysninger du må gi fra deg, eller hvilke opplysninger om deg som Lånekassen innheter fra andre kilder som blant annet Folkeregistret, Helseetaten og Utlendingsdirektoratet? Dette er bare en liten del av hva vi studerer og undersøker i løpet av studiet. Grunnen til det er fordi at det offentlige tar i bruk teknologien til å effektivisere forvaltningsvedtak hver eneste dag. Studiet gir deg innsikt i mulighetene, utfordringene og konsekvensene til borgerne ved at offentlig forvaltning digitaliserer sine vedtak.

Et anderledes juss-studium

Etter å ha lest det jeg har skrevet tenker du kanskje hva i huleste fikk deg til å velge det studiet der? Da vil jeg gjerne svare at jeg under hele ungdomskolen og nesten hele videregående skole hadde et mål om å studere juss på Universitet i Oslo. Da jeg på videregående undersøkte hva juss-studiet gikk ut på, fant jeg veldig raskt ut at advokat var noe jeg helst egentlig ikke ville bli. Det som skiller DRI fra tradisjonell juss, er at DRI (Demokrati, rettigheter i informasjonssamfunnet) er et tverrfaglig studie som består av fag innenfor juss, samfunnsvitenskap og informatikk. Målet med studiet er nemlig å samle disse tre områdene og studere de problemstillingene disse stiller samfunnet. Med andre ord er DRI-studiet en moderne versjon av juss fordi utdanningen baserer seg på plikter og rettigheter borgerne har ved bruk av IKT. Dette er en bakgrunn veldig få i samfunnet har per dags dato. Denne komptansen gjør oss helt unik på jobbmarkedet siden det er så få som har det og det finnes vel ikke noe bedre enn å skille seg ut i mengden, gjør det det?

Et studie med gode jobbmuligheter

Er jeg fornøyd med studiet? Det finnes kanskje ikke et ord eller utrykk som kan beskrive hvor fornøyd jeg er med valget av dette studiet. Grunnen til det var at jeg valgte å hoppe i sjansen til å studere et studie som er ganske nytt, men veldig dagsaktuelt. Dette førte til at jeg hadde veldig lave forventninger til studiet og tenkte at dette var noe jeg bare prøver ut i et år. Men nå kan jeg enkelt si at mine fremtidsplaner har forandret seg drastisk etter at jeg satte foten min inn i dette studiet og etter at jeg fullførte videregående. Fra å bare kanskje prøve studiet til et år, til å nå dannet meg mål til å dra på utveksling i løpet av studiet, men det helt ultimate målet er å komme inn og fullføre master i forvaltningsinformatikk, som bygger på bacheloren jeg forhåpentligvis har i boks til da.

En annen ting du som velger dette studiet her ikke bør bekymre deg over er det sosiale livet som student på DRI-studiet. Du tenker kanskje hvorfor ikke? Nei, du har ingen grunn til å bekymre deg, for mine faddere tok i mot alle ”barn” inkludert meg med åpne armer! Deres engasjement, entusiasme og vennlighet smittet raskt over til oss barn og vi endte opp med minnerike opplevelser sammen. Ikke nok med det, ved å ha så engasjerte og utadvendte faddere dannet vi oss forbilder som hjalp oss å fokusere og holde oss til studiet. I tillegg til det har DRI-studiet sammen med studenter for forvaltningsinformatikk (masterstudenter), sin egen studentforening, nemlig ”SERIøs” studentforening. Ja, helt klart vi tar studiene på alvor og vi er helt SERIØSE når det kommer til alt! Neida, vi er selvfølgelig seriøse når det kommer til studiet, men navnet kommer først og fremst fra ”SERI”- som står for ”Senter for rettsinformatikk” og ”øs” passet veldig godt inn til å døpe oss ”SERIøs”. Foreninga arrangerer hytteturer, fester og andre sosiale sammenkomster slik at vi kan leve studentlivet fult ut og bli kjent med mange nye medstudenter og ikke minst bli gode venner i løpet av studiet. Vi er foreløpig et lite studentmiljø men vi vokser for hvert år som går. Fordelen med å være et lite studentmiljø er at vi har god kontakt med alle studenter fra alle kull ved studiet. Våre kaffe- og lunsjpauser består ikke bare av studenter på førsteåret, men det går fint an å slå av en prat med både masterstudenter og professorene dine, noe som ikke er så vanlig de fleste steder på universitetet.

Etter å ha lest alt det jeg har skrevet til nå har enten overtalt deg til dette studiet eller bare gjort deg mer fortvilet. Hvis du lurer på hva som er lurt å være interessert i for å velge dette studiet så er det juss, informatikk og samfunnsfag. Det aller viktigste er å ha interesse i dagsaktuelle problemstillinger IKT setter for borgernes rettigheter og plikter. Men det er selvfølgelig ikke nødvendig.

Tips og råd til deg som vil studere

Helt til slutt vil jeg gjerne gi deg noen tips og råd fra mine erfaringer på videregående skole. Bruk dine tre år på videregående skole til å bli selvstendig. Det vil si møt opp forberedt til timen, begynn å lese til prøve lenge i forveien og for all del gjør leksene dine. Dette vil gi deg gode forutsetninger til å klare selvstudium på UiO. Et annet tips er engasjer deg i elevrådet, russestyret eller ta tak i muligheter som utveksling, kurs eller frivillig arbeid. Dette vil gi deg erfaringer, opplevelser og ferdigheter utenfor skolebenken og det kan være nødvendig å ha det til å engasjere seg videre på UiO. Men det hjelper deg også forberede dine sosiale antenner, ikke glem at når du er student så møter du folk fra hele Norge og ikke bare fra bydelen din. Du kan til og med være heldig å møte internasjonale studenter også. Da er det spesielt viktig at de sosiale antennene fungerer. Dette opplevde jeg da selv når jeg var engasjert i Operasjon Dagsverk og satt aktivt på elevrådsstyret ved Stovner Videregående skole. I tillegg til det, grep jeg sjansen til å ta et år utveksling i London. Dermed kan jeg ikke si noe annet enn at alt det jeg valgte å gjøre frivillig eller annerledes på videregående, har bare gitt meg fordeler i fremtiden. Det siste tipset mitt er ikke lås deg fast til tradisjonelle studier som juss, medisin, psykologi eller sykepleier. Ha klar en plan B, hvis ikke plan A fungerer og grip sjansen til å studere noe nytt og spennende fordi det kan lønne seg å skille seg ut når det kommer til jobbmuligheter og karriere.