De fleste av oss har forstått at det trengs storstilt endring til for å nå målene vi har satt oss for å løse de globale miljøproblemer. Klimaforskeren og foreleseren Karen O´Brien, som tidligere har besøkt oss i MiFA, er veldig klar over dette. Hun så at det er for stor avstand mellom målene og det vi faktisk klarer å endre. Hvordan er det egentlig mulig å skape forandring?


Gjennom sine forelesninger forstod O´Brien at studentene selv må forstå hva endring innebærer. Derfor startet hun prosjektet Cchallenge – et prosjekt hvor nå over 20 mennesker har deltatt. De har kuttet bilkjøring, kjøtt, Facebook eller rett og slett fokusert på å roe seg ned.

I slutten av 2016 skrev Aftenposten en sak (betalingsmur) om initiativet, hvor prosjektet til MiFAs egne Hanna ble omtalt. Hanna hadde et problem – hun hadde tatt på seg for mange oppgaver i hverdagen og for liten tid til seg selv. Som en del av Cchallenge-prosjektet, hvor altså poenget er å kjenne på hvor vanskelig endring faktisk kan være, skulle Hanna roe seg ned én time hver dag.
Hanna sier selv til Aftenposten:

«Når man er travel, er det lett å gå på autopilot. Man glemmer hvorfor man er glad i å gjøre det man gjør. I løpet av disse 30 dagene lærte jeg meg å prioritere. I dag velger jeg helst ting som gir meg energi. Det har ført til at jeg gjør ting med mye større glede.»

For Hanna ble de største utfordringene selve prosessen, det som skal til for å lykkes med endring. For henne var det vanskelig å endre seg når samfunnet og menneskene rundt ikke legger til rette for det.

«Tilhører man Generasjon Perfeksjon er det fort gjort at man tar på seg for mye ansvar. Nå har jeg blitt flinkere til å passe på meg selv. Det er de små endringene som fører til store endringer, og gode relasjoner er til stor hjelp.»

Bloggen til Hanna fra prosjektet kan du lese her. Om du selv ønsker å delta kan du klikke deg inn på Cchallenge sine nettsider og laste ned en gratis versjon. Du velger selv hvilken utfordring du vil gjennomføre i løpet av de neste 30 dagene. Tar du utfordringen?