Flere av MiFA-pilotene har sagt at én av motivasjonene for å studere er muligheten til å reise. Vel, da skal dere få en liten innføring i utveksling ved UiO, samt to erfaringer fra utvekslingsoppholdene til MiFA-veiledere Tor Amund og Amund.

Hvor kan man utveksle?

UiO har mange avtaler over hele verden, i alle kontinentene. Det er ekstremt mange (827!) muligheter, så det er stor sannsynlighet for at du finner noe som pirrer nysgjerrigheten.

Hvordan utveksle fra Universitetet i Oslo?

Å utveksle kan virke som et uoverkommelig prosjekt i starten, men det finnes god hjelp så lenge man vet hvor man skal se. Husk at UiO er veldig interessert i at studenter skal dra på utveksling, og legger ofte godt til rette for det! Se her for oversikt over prosessen og informasjon.

Lykke til på eventyret ditt!

 


 

Under finner du reisebrev fra utvekslingsperiodene til studentveilederene Tor Amund Storaas og Amund Smidt Lysaker

 


 

Tor Amund i Australia

Havet bruser, en sjøbris slår lett imot meg og hjelper mot den verste solsteiken. Jeg er på en reise til Byron Bay med gode venner etter å ha fullført et semester på et universitet i Sydney. Teknisk sett har jeg juleferie siden det er desember, men i Australia er det full sommer og over 30 grader. Jeg sluker hvert sekund rått, og vet at jeg kommer til å leve lenge på hvert eneste øyeblikk.

 

Pot.blogginnlegg7
Delfiner og havskilpadder viser seg ved Byron Bay.

 

I juli 2015 utvekslet jeg til Sydney i Australia i 6 måneder. Det var et av de beste halvårene i hele mitt liv, kanskje til og med det beste. Det ble fylt av mennesker, opplevelser, utfordringer og moro.

Jeg er en nysgjerrig fyr! Jeg liker å lære om nye ting, steder, kulturer og folk. Jeg har alltid visst at jeg ønsket å ta et utvekslingssemester på universitetet, siden jeg hadde så gode erfaringer med å ta andreåret på videregående i USA. Og akkurat som med USA, ønsket jeg helst et engelskspråklig land, for å kunne hoppe inn i samfunnet og kulturen så fort som mulig uten å ha noen språkbarriere. Jeg vet mange ønsker å bruke utveksling til å lære et nytt språk, og det er virkelig kjempenyttig, men selv ønsket jeg å utforske med én gang. Å lære meg den sexy australske aksenten var bare en bonus, så klart.

Om det var å prøve å surfe (som jeg ikke fikk til) eller å ta dykkerlappen (som jeg fikk til), var det mange nye spennende aktiviteter man kan prøve seg på i den australske kulturen. Det kryr av utvekslingsstudenter i Australia, så det var nok av nye venner som ville være med og prøve ut alt mulig eller planlegge å reise rundt sammen. I tillegg er jo australierne selv kjempekule, da.

 

Pot.blogginnlegg3
Helgebåttur til Great Barrier Reef var et høydepunkt

 

Man utveksler jo såklart ikke bare for å reise eller ha det moro. Først og fremst er man en utvekslingsstudent, og det var ingen professorer som satte lavere krav til meg bare fordi jeg var utenlandsk. Å få et annet perspektiv på faget mitt (psykologi) var kjempespennende, men det var særlig nyttig for meg å se hvordan et annet universitetet fungerte. De lærte bort stoffet, ga karakterer og brukte teknologi i undervisningen på en litt annerledes måte enn ved UiO. Det var lærerikt for meg å se hvordan noen andre gjør ting, og kjenne etter hvilke metoder som fungerer aller best for meg selv.

For det er det utveksling virkelig ga meg: enda litt bedre kjennskap til meg selv. Det er et fantastisk eventyr å ta seg selv ut av alt man kjenner og inn i et nytt sted og så prøve seg frem derfra. Jeg fikk heldigvis den hjelpen jeg trengte og følte meg aldri motløs, men det var selvfølgelig også litt jobbing.

Men herlighet, det var alt sammen så utrolig verdt det.

 

Amund i Sør-Korea

Å dra på utveksling er en fantastisk mulighet til å reise hvis man ønsker å oppleve mer av verden og virkelig fordype seg i en annen kultur. Selv har jeg alltid vært glad i å reise og jeg bestemte meg tidlig i bachelorgraden for å utnytte meg av denne unike muligheten. En januardag i 2011 gikk jeg for å snakke med rådgiver på instituttet for å høre om hvilke muligheter som fantes. Hun lyste opp da jeg nevnte ordet ”utveksling”. Vil du reise for å studere noe spesielt, eller mest for å oppleve, spurte hun med et glimt i øyet. Det er nok mest for å oppleve, smilte jeg. OK! sa rådgiveren, hvor har du lyst til å dra? Jeg vet ikke helt sa jeg, men jeg kan tenke meg et sted i Asia. På universitetets nettsider for utveksling resonnerte vi oss raskt frem til hvilke muligheter jeg hadde og etter noen overveielser var jeg ikke i tvil. Jeg skulle til Sør-Korea! Det som trigget meg mest var at landet virket fullstendig fremmed. Bortsett fra det jeg hadde sett i noen Sørkoreanske filmer ante jeg jo ingenting om kulturen der. Hvordan var språket, maten, menneskene? Jeg dro ned med mange spørsmål i sekken og tusen sommerfugler i magen.

 

16409222_10154838636230729_869903138_o
Amund i Seoul.

 

Jeg fikk da også litt kultursjokk de første ukene av oppholdet. I dagboken min fra de første dagene har jeg skrevet om maten på en tradisjonell koreansk restaurant: ”…snart får jeg erfare at koreansk mat er noe for seg selv. Yong (min koreanske fadder) bestiller og vi blir servert i tapas-stil med mange småretter som vi deler mellom oss. Jeg aner ikke hva de forskjellige tingene er, men Yong forklarer at det er fjellgress, blekksprutgryte, en slags eggerøre, fermenterte grønnsaker m.m. Alt er veldig nytt og spesielt, men det går ned ettersom jeg er veldig sulten og liker å prøve nye ting.” Dersom jeg hadde noen fordommer mot den koreanske maten ble de snart motbevist, og den dag i dag er retter som bulgogi og bibimbap noen av mine favoritter. Dessuten var det så billig å spise på restaurant at jeg gjorde det nesten hver dag!

Universitetet jeg utvekslet til heter Dongguk University og har fantastisk beliggenhet rett ved siden av Namsan, det lille grønne fjellet midt i Seoul. Undervisningssystemet her var ganske annerledes enn det jeg var vant til fra Universitetet i Oslo. Det var mer likt videregående skole i Norge, hvor all undervisning foregikk i klasserom og man måtte delta aktivt i timen hvis man ønsket gode karakterer. Jeg var i tillegg ekstra utsatt for lærerens søkelys fordi jeg var utvekslingsstudent og fikk ofte kultur –og samfunnsrelaterte spørsmål om Norge.

I tillegg var jeg den eneste norske utvekslingsstudenten. Ellers var det studenter fra USA, Brasil, Kina, Japan, Polen, Nederland, Frankrike, Tsjekkia, Kazakhstan og mange andre land. Jeg var heldig og fikk losji i et lite hus rett ved campus. Her bodde jeg sammen med to tsjekkere, to japanere og to franskmenn. Jeg fikk etterhvert mange gode venner blant de andre utvekslingsstudentene, samt mange koreanske venner. Jeg vil også nevne at jeg stiftet bekjentskap med en buddhistmunk, kalt Seo Rae Sunim. Han ledet en meditasjonsgruppe for buddhistiske studenter ved Dongguk, som møttes en gang i uka for å synge mantraer og meditere. Han tilbydde meg å være med i denne gruppa. Seo Rae og jeg tilbrakte ellers en del tid sammen og han lærte meg mye om buddhistisk livssyn.

Alt i alt var oppholdet en uvurderlig erfaring hvor jeg oppdaget nye kulturer og fikk et helt nytt perspektiv på verden.